Inflaatio ei vielä kirpaise vaateostoksilla - vaatteiden ja kenkien hintoihin odotetaan pahinta hinnannousua vasta talvella
Vaatteiden ja kenkien myynti on jatkunut kevään ajan vahvana. Verkkomyyntikin kääntyi toukokuussa jälleen kasvuun.
Vaatteiden ja kenkien hintojen nousu on ollut kevään ajan maltillista.
”Pahin hintojen nousu ajoittunee syksyyn ja ensi talveen”, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.
Toukokuussa muotikauppa kasvoi 15,1 % toukokuussa, kun taas urheilukaupan myynti supistui -2,2 %.
”Koronarajoituisten purun jälkeen kysyntä muotikaupassa on ollut hyvin vahvaa. Ihmiset ostavat nyt muotikenkiä ja -vaatteita koronavuosien kotoilubuumin jälkeen”, Kankaanpää sanoo.
Urheilukauppa ylitti edelleen koronaa edeltävät ajat. Toukokuussa myyntiä oli 23 % enemmän kuin vuonna 2019. Sen sijaan muotikaupassa on edelleen kuilu niin sanottuun normaalivuoteen 2019.
”Muodin myynti oli 6,5 % alle vuoden 2019 myynnin, vaikka huhtikuussa muotikaupan arvo ylittikin jo koronaa edeltävä ajan myynnin.”
Miksi hinnannousu alkaa näkyä vasta syksyllä?
Puuvillan hinta on kivunnut vuodessa 70 % ja öljyjohdannaisten tekstiilikuitujen hinnat jopa tätäkin enemmän. Nyt tehtävissä tilauksissa hinnan nousu näkyy vasta vuoden viiveellä. Raaka-aineiden hinnan nousu nostaa vaatteiden ja kenkien hintoja syksystä alkaen.
Nousevat hinnat syövät muutenkin heikentynyttä ostovoimaa entisestään. Lapsiperheiden tilannetta helpottaisi lastenvaatteiden ja kenkien arvonlisäverokannan alennus tai jopa poisto.
”Arvonlisäverokannan lasku olisi nyt mahdollista, kun EU-maat sopivat tällaisesta keväällä. Hintojen noustessa arvonlisäveron alennus tarjoaisi ainakin lapsiperheille helpotusta”, sanoo Kankaanpää, jonka mielestä Suomen pitäisi vain ottaa mahdollisuus käyttöön.
Lastenvaatteiden ja jalkineiden alennettu arvonlisäkanta otetaan todennäköisesti käyttöön monessa EU-maassa. Alennettu kanta olisi Suomessakin perusteltu kaupan tasapuolisuuden vuoksi, sillä monet unionin alueella toimivat verkkokaupat hinnoittelevat tuotteet tasahinnoin kaikille markkinoille.
”Jos Suomen ALV kanta jää muuta Eurooppaa korkeammaksi, merkitsee se kilpailuhaittaa Suomessa toimiville verkko- ja kivijalkakapoille.”
Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi