Kiehtovat ihmiskohtalot ja päihdekulttuurin muutos pitivät otteessaan elokuussa
Elokuun Mitä Suomi lukee -listan myydyimpänä teoksena on Hippo Taatilan ja Martina Aitolehden Martina – Taistelija (WSOY, 2022). Tietokirjojen ääni- ja sähkökirjat sekä painetun kirjallisuuden kokoavalla koontilistalla näkyy vahvasti suomalaisten kiinnostus kiehtovia ihmiskohtaloita kohtaan. Myydyimpien tietokirjojen TOP20 joukossa on peräti 17 elämäkertaa.
Martina Aitolehden omakohtaisiin kokemuksiin julkisuuden paineista ja haasteista elämässä kertova uutuusteos Martina – Taistelija (WSOY, 2022) sijoittui ensimmäiselle sijalle sähkö- ja äänikirjojen formaateissa ja nousi elokuun myydyimmäksi teokseksi.
Myös päihdekulttuurin muutos kiinnosti suomalaisia elokuussa. Tietokirjojen koontilistan sijalla kaksi on Wilma Ruohiston ja Hanna Tikanderin Selvin päin –Erään bilettäjän tarina (TrueStory, 2022) sekä sijalla seitsemän Katri Ylisen Aamu ilman darraa (Into Kustannus, 2022).
”Selvin päin – Erään bilettäjän tarina käsittelee alkoholikulttuurin lisäksi myös huumeita ja niiden lisääntymistä kaupunkilaisessa yöelämässä, mikä herätti vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun. Se sisälsi siis sekä uutisen että keskustelunavauksen ja tämä lisäsi kirjan kiinnostavuutta heillekin, joille Hanna Tikander ei ollut entuudestaan tuttu”, kommentoi Storytel Finlandin PR & Events Manager Noora Kunttu.
Päihdekulttuuri nousee niin ikään esiin tietokirjojen koontilistalle sijalle viisi sijoittuvassa Laura Juntusen Subutex-kaupungin kasvatit (Into Kustannus, 2022), sijalle kuusi sijoittuvassa Bob Malmin ja Riku Siivosen Ihan tavallinen kokaiinikauppias (Aula & Co, 2022) sekä sijalle 15. yltävässä Johannes Lahtelan Redrama - Liekeistä luovuuteen (Otava, 2022).
Hildur jyräsi edelleen kotimaisessa kaunokirjallisuudessa
Kesäkuukausien suosikkikirja Satu Rämön Hildur (WSOY, 2022) säilytti edelleen asemansa kotimaisen kaunokirjallisuuden myydyimpänä teoksena. Rämön esikoisdekkari oli ykkösenä niin kotimaisen kaunokirjallisuuden painetun kuin sähkö- ja äänikirjojen myyntilistoilla.
”Osasimme odottaa Hildurille hyvää vastaanottoa, koska dekkari teki kustantamossakin vaikutuksen kaikkiin ja Satu Rämön Islantia käsittelevät tietokirjat ovat olleet niin suosittuja. Ajattelimme, että myös uusi aluevaltaus saisi lukijat liikkeelle. Mutta se, minkälainen ilmiö Hildurista on hetkessä tullut, toki yllätti iloisesti. Hildurin päähenkilö on särmikäs nainen, menneisyyden mysteeri on taidokkaasti kuvattu ja saa odottamaan jatkoa. Islannin maisemat ja kulttuuri kiehtovat ja pikkukylän tunnelma on suomalaisille hyvin tunnistettava”, kommentoi suosiota WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson.
Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.
Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Suomen suurin lukupiiri -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.mitasuomilukee.fi.
Lisätietoja
Laura Karlsson
toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto
p. 050 571 5511
laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi