10.10.2024 Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry

Maailman näköpäivä 2024: huolehditaan lasten näöstä

Maailman näköpäivää vietetään 10. lokakuuta. Tänä vuonna teema keskittyy lasten näkemiseen. Hyvä silmäterveys on ratkaiseva tekijä lapsen oppimisessa ja kehityksessä. Varhaiset näöntutkimukset ja oikea hoito voivat estää pitkäaikaisten näköongelmien kehittymisen. Vanhemmat ja opettajat voivat auttaa tunnistamaan varhain näkemisen ongelmat, jotta jokainen lapsi saa mahdollisuuden kehittää taitojaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Maailman näköpäivää vietetään 10. lokakuuta ja tänä vuonna päivän teema keskittyy lasten näöstä huolehtimiseen.

Hyvä silmäterveys voi olla merkittävässä roolissa lapsen kehityksessä, oppimistuloksissa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Näkemisen ongelmien ehkäiseminen ja hoitaminen mahdollistaa jokaisen lapsen oppimisen ja kehittymisen parhaalla mahdollisella tavalla. Tästä syystä on tärkeää havaita ja hoitaa lasten näköongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Lasten näönhuoltoon on panostettava erityisesti aikana, jolloin lapset jo hyvin nuoresta alkaen ovat tekemisissä erilaisten digitaalisten päätelaitteiden kanssa”, sanoo Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Varhaiset näöntutkimukset ehkäisevät pitkäaikaisia ongelmia

On tärkeää varmistaa, että kaikille lapsille tehdään säännölliset näöntutkimukset. Näöntutkimus tulisi aina tehdä ennen koulun aloitusta ja sen jälkeen näönhuollon ammattilaisten suosituksen mukaisesti. Tämä on erityisen tärkeää, jos perheessä käytetään silmälaseja tai suvussa on silmäongelmia tai -sairauksia.

”Tällä hetkellä ongelma on, että terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän mukaisesti optikko ei saa itsenäisesti määrätä silmälaseja alle 8-vuotiaalle lapselle. Se aiheuttaa haasteita kouluterveydenhuollossa, sillä osa lapsista joudutaan lähettämään iän perusteella silmälääkärille, vaikka mitään tarvetta ei muuten olisi”, kertoo Tast.

Useimmissa tapauksissa lapsen näkemisen ongelmat voidaan ratkaista helposti silmälasein. Varhainen havaitseminen mahdollistaa myös onnistuneesti tiettyjen näköjärjestelmän poikkeavuuksien hoitamisen. Esimerkiksi toiminnallisen heikkonäköisyyden (amblyopia), karsastuksen, likinäköisyyden (myopia), kaukotaitteisuuden (hyperopia) ja hajataiton varhainen havaitseminen ja hoito varmistavat tarkan näkemisen, ehkäisevät pitkäaikaisten näköongelmien syntyä ja mahdollistavat lapselle normaalin oppimisen.

”Lapsi ei välttämättä osaa kertoa näkemisen ongelmista. Hän ei voi tietää, onko hänen näkemisensä erilaista kuin se, miten muut ikäisensä näkevät. Ellei näössä tapahdu äkillistä muutosta, hän saattaa ajatella, että se, miten hän näkee tai ei näe, on normaalia. Tästä syystä näöntutkimus ammattilaisen toimesta on tärkeää”, kertoo Tast.

Näkemisen oireiden tunnistaminen on tärkeää

Näöntutkimuksen lisäksi vanhempien ja opettajien tulisi olla tietoisia mahdollisista oireista, jotka voivat viitata näkemisen ongelmiin.

”Lapsen siristely, silmien jatkuva hierominen tai päänsärystä valittaminen ovat yleisimpiä merkkejä. On myös tärkeää huomata, että lapsi, jolla on lukuvaikeuksia tai joka ei halua lukea, tai joka vaihtoehtoisesti on tylsistynyt tai häiriöherkkä luokassa, ei ehkä yksinkertaisesti näe kirjaa, näyttöä tai opettajan esittämää”, selventää Tast näkemisen ongelmiin liittyviä oireita.

On monia tapoja, joilla vanhemmat, huoltajat ja opettajat voivat tukea hyvää silmäterveyttä:

  • Lapsia tulisi kannustaa osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin. On vahva kansainvälinen tutkimusnäyttö siitä, että ulkona leikkiminen tukee silmien terveyttä, ja yleinen käsitys on, että ruutuaikaa tulisi rajoittaa silmien rasituksen välttämiseksi.
  • Hyvä hygienia on tärkeää myös silmien ja luomien terveyden kannalta. Lapsille tulisi opettaa, ettei silmiä tule koskettaa likaisilla käsillä, ja käsiä tulisi pestä säännöllisesti.
  • Myös ravintoaineilla on tärkeä rooli silmien terveydessä, joten on hyvä varmistaa, että lapsella on tasapainoinen ruokavalio.

Silmälasien käytön tukeminen ja näönhuollon saavutettavuus

Jos lapselle on määrätty silmälasit tai piilolinssit, on tärkeää varmistaa, että hän käyttää niitä.

”Onneksi olemme siirtyneet aikaan, jolloin silmälasit ovat hyväksytty ja trendikäs asia. Valinnanvaraa on paljon myös erityisesti lapsille suunnatuissa malleissa”, sanoo Tast.

Näönhuollon tuotteiden ja palveluiden tulisi olla kaikkien saatavilla, tulotasosta riippumatta erityisesti lapsille.

”Suomessa ei valitettavasti muiden pohjoismaiden tapaan ole varmistettu alaikäisten maksutonta näönhuoltoa yhteiskunnan puolesta. Onneksi optisen alan yritykset ovat ottaneet tästä koppia”, kertoo Tast.

Lisätietoja
Panu Tast 
toimitusjohtaja, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry 
p. 040 542 2227, panu.tast@naery.fi