Erikoiskaupan talouskatsaus: Erikoiskauppa yhä haasteissa, mutta signaaleja paremmasta näkyvissä
Kuukausittain päivittyvä etu.fi-verkkosivujen erikoiskaupan talouskatsaus on jälleen päivittynyt. Talouskatsaus kertoo muutaman avainluvun avulla alan ajankohtaisen tilanteen. Liikevaihdon muutos vuoden takaiseen on heinäkuussa koko erikoiskaupan alalla -2,6 % ja kumulatiivinen vuosimuutos -3,0 %. Miinuskehitys on hieman pienentynyt edellisestä kuukaudesta. Algoritmien avulla tulevaa kehitystä ennakoivan ETUbotin ennustama kehitys koko loppuvuodelle on nyt -3,07 %. Muutokset edelliseen kuukauteen ovat pieniä.
Talouskatsaus esittää keskeisimmät tunnusluvut erikoiskaupasta. Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on jälleen negatiivinen. Kuluttajien luottamuksella mitataan kuluttajien arvioita ja odotuksia sekä omasta että Suomen taloudesta ja aikomuksista tehdä hankintoja, säästää ja ottaa lainaa. Kuluttajien luottamuksen trendi on parantunut huhtikuusta eteenpäin, ja uusin lokakuun saldoluku -6,8 käänsi luottamuksen lievään nousuun. Pitkän aikavälin taso on ollut lähellä nollaa, ja siihen tasoon on vielä runsaasti matkaa.
Syksyn 2022 jälkeen erikoiskaupan liikevaihdon kehitystrendi on ollut alavireinen. Odotukset ensi vuodelle ovat kuitenkin nousussa ja talouden kehityksen pohjatason katsotaan olevan käsillä.
Liikevaihdon kehitys ja ennuste Q1/2020-Q4/2024.Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.
Hintojen kehitys on pysynyt edelleen melko lähellä nollatasoa. Uusin inflaatiotieto syyskuulta on +0,8 %. Inflaation hidastuminen elokuusta syyskuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron lievemmästä noususta ja sähkön halpenemisesta.
Hintojen kehitys Q1/2020-Q3/2024.Lähde: Tilastokeskus.
Toimialojen väliset erot pysyvät suurina
Heinäkuun lukujen valossa heikoin seuratuista toimialoista on edelleen rauta- ja sisustuskauppa. Liikevaihdon muutos on -8,9 % edellisestä vuodesta. Pitkään haasteissa olleella toimialalla näkyy pieniä signaaleja paremmasta, Rauta- ja sisustuskauppayhdistys RASI ry raportoi toimialan kolmannen kvartaalin myynnin kehitykseksi +2,6 % ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.
Erikoiskaupan toimialoista plussan puolella on myös optinen toimiala +3,5 % tasolla.
Kodintekniikka on heinäkuun tietojen mukaan kääntynyt jälleen kehitykseltään negatiiviseksi. Nyt ollaan tasolla -5,0 %. Loppuvuosi on perinteisesti vahvaa kampanjointiaikaa, joten kehitys saattaa vielä kääntyä parempaan.
Urheiluvälinekauppa on tasolla -5,2 % ja vaatekauppa -1,3 %. Kirjakaupan kehitys on pysynyt hyvin lähellä -5,5 %:n tasoa.
Vähittäiskaupan ja tilauskannan luottamusindikaattorit: Suomen ja Ruotsin näkymissä suuria eroja
Euroopan komission ylläpitämä vähittäiskaupan luottamusindikaattori kertoo, kuinka myynnin kehitystä kuvaava indikaattori kehittyy Suomen kilpailijamaissa. Indikaattori heijastaa yritysten odotuksia tuotteidensa ja palveluidensa hintojen muutoksista tulevien kolmen kuukauden aikana. Ruotsin pisteluku on nyt vain +1,1 eli vahva positiivinen kehitys on kääntynyt selvään laskuun. Sitä vastoin Suomen syyskuun luku on noussut tasosta -66,4 peräti tasolle -25,2. Muutos on suuri, mutta kuukausittaiset vaihtelut ovat aiemminkin olleet isoja ja luottamus on edelleen negatiivinen.
Myynnin kehitys Q1/2020-Q3/2024. Lähde: Euroopan komissio.
Euroopan komission tilauskannan luottamusindikaattori kuvaa erikoiskaupan toimialan yritysten odotuksia siitä, millaiset tilauskannan odotukset seuraavalle kolmelle kuukaudelle ovat. Syyskuun luku on tässäkin Suomella alhainen, -35,0. Kilpailijamaista positiivisin näkymä on Ruotsilla, +15,1.