Suomi lukee – lasten ja nuorten kirjallisuus hyvässä kasvussa
Kesä-heinäkuun Mitä Suomi lukee -listaus kertoo, että yleinen kirjallisuus myi toisenakin koronakesänä hyvin. Erityisesti kasvua kertyi lasten- ja nuortenkirjoissa, joissa tunnettujen kirjailijoiden teosten lisäksi kärkikymmenikössä näkyvät myös nuorille tutut tubettajat.
Suurimpien kirjakauppojen myynnin muutos tammi-kesäkuussa 2021 kertoo, että yleinen kirjallisuus on kasvanut 2,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lasten- ja nuortenkirjoissa kasvua kertyi peräti seitsemän prosenttia.
– Mitä Suomi lukee -listan lasten- ja nuortenkirjojen kärkisijoilta löytyvät tuttujen kirjailijoidemme hahmot Tatu ja Patu sekä Koiramäen väki. Listalle ovat kuitenkin nousseet myös lapsille ja nuorille tutut tubettajat Elina ja Sofia sekä mmiisas. Lasten ja nuorten kirjoissa korostuu luovuus ja viihdyttävyys, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.
Myynnin tilastoissa näkyy myös ulkomaisten kirjojen huomattava 17,5 prosentin kasvu.
–Kaunokirjallisuudessa on kesän aikana luettu tuttuun tapaan dekkareita ja viihdettä. Lucinda Riley on käännetyn kirjallisuuden ykkönen, mutta huomion arvoista on, että listalta löytyy myös Amanda Gormanin runoteos Kukkula jolle kiipeämme. Kotimaisen kaunokirjallisuuden puolella kärkisijoilla komeilevat tutut dekkaristimme, Karlsson sanoo.
Laajennetun oppivelvollisuuden myötä oppikirjojen myynti painui -28,3 prosentin laskuun. Oppikirjojen pudotus tulee näkymään vielä rajummin kolmannella kvartaalilla, kun koulut alkavat. Karlssonin mukaan alalla kuitenkin odotetaan yleisen kirjallisuuden osalta erinomaista kirjasyksyä.
–Suomalaiset ovat lukeneet korona-aikana paljon, mikä näkyy myynneissä. Myös sähköisten julkaisujen puolella myynnit ovat kasvaneet. Kirjakauppojen muiden tuotteiden, kuten pelien, askartelutarvikkeiden ja lankojen myynti on ollut suotuisaa, Karlsson summaa.
Linkki: Mitä Suomi lukee kesä-heinäkuu 2021
Linkki: Suurimpien kirjakauppojen myynnin muutos, Q2-tilasto
Lisätietoja: Laura Karlsson, toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto, p. 050 571 5511