ChatGPT:n vaikutukset kirja-alalle ovat täällä – tekoäly muuttaa kaiken tavassamme työskennellä
5.6.2023
”Jotakin hyvin erikoista tässä ajassa on”, Immo Salo kommentoi tekoälyn tuomia muutoksia työelämän luonteeseen vuoden 2023 aikana.
Salo on Bonairo Oy:n toimitusjohtaja, joka on toiminut valmentajana yrityksissä ja yliopistoissa vuodesta 2003 lähtien. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja aiheista tekoäly, big data, pilvipalvelut ja analytiikka sekä toiminut sarjayrittäjänä lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.
Salo luennoi Kirjakauppaliiton Toimialapäivillä ChatGPT:n vaikutuksista kirja-alalle. Kulunut vuosi 2023 on ollut jo nyt hyvin poikkeuksellinen, koska kysyntää ja tietoa tekoälystä kaivataan enemmän kuin koskaan.
ChatGPT on keskusteleva tekoälyn pyörittämä chatbot, joka kykenee ihmismäiseen keskusteluun ja luomaan sisältöjä. Työkalun taustalla on OpenAI kehitysinstituutti. Nykyään työkalu on tosin paljon muutakin kuin keskusteleva botti.
Voisiko ChatGPT kirjoittaa kirjan?
Suunnitellessaan luentoaan kirja-alalla työskenteleville Salo testasi, tunteeko ChatGPT hänen kirjansa ja luonnostelisiko tekoäly hänen antamillaan ohjeilla kirjoille samanlaisia otsikoita, kuin hän itse oli antanut.
”ChatGPT voisi kirjoittaa kirjani. Kun vertasin itse kirjoittamani kirjan runkoa ja tekoälyn luomaa runkoa, huomasin niiden vastaavan yllättävän paljon toisiaan.”
”Uusin, syksyllä ilmestyvä kirjani, syntyi nopeammin, paremmin ja tehokkaammin, koska hyödynsin ChatGPT:tä. Jos työkalu olisi ollut käytössäni koko kirjailijanurani, niin kirjoja olisi kymmenen eikä neljä – niin huimasti tekoäly nostaa tuottavuutta.”
Salo suosittelee kaikille ChatGPT:n maksullisen version pluginejä, joilla saa lisäominaisuuksia käyttöönsä. Esimerkiksi kuvituksia, litterointeja ja pdf-dokumentin tiivistelmiä voi luoda lisäosilla näppärästi.
ChatGPT:n hyödyntäminen hupailua pidemmälle kannattaa
”Käytän neljän h-kirjaimen mallia havainnollistamaan niitä moninaisia reaktioita, joilla ihmiset tyypillisesti reagoivat ChatGPT:hen.”
1. Hämmästys
”Tekoälyllä voikin tehdä, vaikka ja mitä. Esimerkiksi keskustella ja vertailla moraalifilosofien opetuksia keskenään.”
2. Hupailu
”Seuraavaksi vaiheessa aletaan leikkimään ja kokeilemaan alustaa. Työelämässä ei tule jäädä kiinni tähän.”
3. Hyödyntäminen
”Tekoäly valjastetaan avuksi työelämässä ja sitä käytetään esimerkiksi käännöksiin, kielenhuoltoon, kuvan muokkauksiin ja julkaisujärjestelmien kehittämiseen. Työkalu parantaa työn tuottavuutta ja laatua.”
4. Huolestuminen.
”Tähän ei tule päätyä. Tekoäly ei ainakaan tällä hetkellä uhkaa elantoasi. Kuitenkin riippuen seuraavien 2–10 vuoden kehityksestä ja organisaatiosta, niin työntekijälle voi tulla paineita.”
”Jos haluaa olla tuottava työssään, niin on pakko opetella käyttämään tekoälyä tehokkaasti. Oman työn tuottavuus ja sen myötä organisaation työn tuottavuus tulee kasvamaan. Tekoäly tulee muuttavan aivan jokaisen tapaa työskennellä”, Salo kiteyttää.
Työn muutos on edessä
Tekoäly tulee vaikuttamaan muun muassa puhuttuun ja kirjoitettuun tietoon, kirjapainoihin, tietoverkkoihin ja hakukoneisiin. Tekoälyä hyödyntäessä on hyvä muistaa, että OpenAI:ta käytettäessä luovut tekijänoikeuksista, jotka organisaatiosi omistaa.
”Tällä hetkellä ChatGPT on kuin väsymätön ja avulias, mutta ohjausta vaativa assistentti. Näemme kuitenkin jo, että tekoäly saattaa olla suurin harppaus internetin keksimisen jälkeen. Kukaan ei voi varmuudella sanoa mihin kaikkeen tekoäly tulee vaikuttamaan vuosikymmenessä. Varmaan on, että siinä kehityksessä tulee pysyä mukana.”
Salo arvioi, että seuraava iso työn muutos on hänen nimittämänsä tietotyön jälkeinen ”viihdetyö”, jossa ChatGPT toimii kuin työnohjaaja. Päätetyöstä suuren osan hoitaa tekoäly, jolloin live-kohtaamisista, kuten puhujakeikoista ja keskusteluista, tulee ihmisen työn ydin.
Tulevaisuus tekoälyn viitoittamalla tiellä
”Kehityksen seurauksena työnlaatu paranee ja aikaa säästyy, mikä tulee aiheuttamaan jopa euforisia tunteita. Jos palkka pysyy samana, ei työntekijä menetä mitään.”
ChatGPT tulee Salon mukaan integroitumaan kaikkialle, jopa Microsoft Teams-kokouksiin. Muutaman vuoden kuluttua olemme uudenlaisessa työelämässä ja näemme voiko chat-assistenteista jopa tulla johtajia.
Salo korostaa, että luonnollinen monopoliasema toteutuu tulevaisuudessa ja kukaan ei halua käyttää toiseksi parasta tekoälyvaihtoehtoa.
”Esimerkit, jotka tuntuivat mahdottomilta vuonna 2023, ovat tulevaisuuden arkipäivää. Kehitys on valtavaa ja erittäin nopeaa – selvää on vain, ettei kehitys ole pysähtymässä.”
Immo Salon luento ChatGPT kirja-alan muutosvoimana - tekoälyllä uusiin ulottuvuuksiin kuultiin Kirjakauppaliiton järjestämässä Toimialapäivässä 25.5.2023 Espoossa.