Eduskuntapuolueet: keskustoihin saadaan elämää ja kivijalkakauppoihin asiakkaita kaavoituksen avulla
18.1.2023
Erikoiskaupan liiton vaalipaneelissa selvisi, että lähes kaikkien puolueiden edustajat pitävät kaavoitusta ja MAL-sopimusta tärkeänä keinona turvata kivijalkakauppojen tulevaisuus ja lisätä kaupunkien elävyyttä.
Poliitikkojen mielestä kuntien kaavoituspolitiikka ja valtion kanssa solmitut maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukset (MAL) ovat keskeisin tapa pitää huoli kivijalkakauppojen ja kaupunkikeskusten elinvoimaisuudesta tulevaisuudessa.
Asia selvisi Erikoiskaupan liiton vaalipaneelissa, joka järjestettiin 12.1. Helsingissä. Keskusteluun osallistuivat Antti Rinne (sd.),Sinuhe Wallinheimo (kok.),Vilhelm Junnila (ps.),Arto Pirttilahti (kesk.),Atte Harjanne (vihr.),Jussi Saramo (vas.) ja Peter Östman (kd.)
”Kunnissa olisi tärkeää ymmärtää, mikä merkitys kaavoituksella on eläville ja viihtyisille kaupunkikeskustoille. Sillä vaikutetaan myös kunnan ilmastopolitiikkaan. Eduskunnan tehtävä on säätää niin, että ne ohjaavat tekemään järkeviä kaavoituspäätöksiä”, sanoi eduskunnan varapuhemies Antti Rinne.
”Tähän mennessä eduskunta on onnistunut tässä tehtävässä huonosti”, totesi kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman.
Monet panelistit kuitenkin myönsivät, että ongelma on monimutkainen eikä helppoa ratkaisua ole. Kaupungistuminen on megatrendi ja kansainvälinen verkkokauppa lohkaisee yhä suuremman osan kuluttajien rahoista. Edes eduskunnan kaupan tulevaisuusselonteko ei pysty tarjoamaan yhtä selkeää työkalua, muistutti kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo, joka on myös eduskunnan suuren ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen.
Wallinheimon mielestä maankäyttö- ja rakennuslaki voidaan kuitenkin tehdä vielä nykyistä paremmaksi. Lisäksi kansainvälisen verkkokaupan verottoman kaupan alarajaa pitää hänen mielestään alentaa.
”Verkkokaupasta ei voi tulla verottomana niin paljon tavaraa kuin sieltä nyt tulee. Tämä 150 euron rajan porsaanreikä pitää tukkia. Tämä ei ole vain Suomen ongelma, vaan asiaa pitää viedä eteenpäin EU-tasolla. Nyt digitaaliset sisämarkkinat eivät toimi ja EU on kehityksessä jäljessä. Asialle pitää tehdä äkkiä jotain, sillä kohta olemme vielä enemmän jäljessä, kun tekoäly tulee.”
Perussuomalaisten Vilhelm Junnila oli samoilla linjoilla. Hänen mielestään kaupan alan regulaatio pitää yhdistää koko EU:n alueella.
”Nythän kiinalaiset verkkokaupat toimivat ihan omilla säännöillään.”
Junnila muistutti myös, että yritykset tarvitsevat ennakoitavuutta. Hänen mielestään nykyisen hallituksen politiikka on ollut tässä suhteessa poukkoilevaa. Junnila peräänkuulutti myös kaupan roolin miettimistä uudelleen ja sääntöjen höllentämistä erityisesti pienten kauppojen kohdalla muun muassa liiketilan käyttötarkoituksen ja työaikajoustojen suhteen.
Kaikki panelistit olivat yksimielisiä siitä, että pelkällä regulaatiolla ei ongelma kuitenkaan ratkea. Kilpailulle pitää kuitenkin luoda reilut ja oikeudenmukaiset edellytykset. Tarvitaan myös kaupan alan henkilöstön kouluttamista yhdistämään kivijalka- ja verkkokauppa entistä sulavammaksi kokonaisuudeksi sekä investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta kuluttajien nopeasti muuttuviin tarpeisiin ja vaatimuksiin osattaisiin vastata entistä ketterämmin.
Muina keinoina kivijalkakaupan aseman parantamiseksi ja tulevaisuuden turvaamiseksi panelistit mainitsivat muun muassa kaupunkikeskustojen viihtyvyyteen panostamisen kevyen liikenteen väyliä parantamalla ja tunnekokemusten tarjoamisen kuluttajille.
Vihreiden Atte Harjanne antoi esimerkin.
”Kun ostaa jotain erikoiskaupasta, sen muistaa. Se jättää tunnejäljen. Muistan vieläkin, kun ostin monta vuotta sitten sukseni Siilinjärven Intersportista.”