Erikoiskaupan alamäki taittumassa? - Elokuussa positiivista kasvua ensimmäistä kertaa yli vuoteen
29.11.2024
Koko erikoiskaupan liikevaihdon muutos oli elokuussa +1,5 %. Edellisen kerran erikoiskaupan kehitys on ollut positiivinen helmikuussa 2023. Positiiviseksi kääntynyt myynti lisää toiveikkuutta, vaikka vuoden alusta liikevaihtoa mittaava kumulatiivinen vuosimuutos on -2,0 %.
Uusin etu.fi -sivujen talouskatsaus kertoo avainlukujen avulla erikoiskaupan uusimman tilanteen. Kuukausittain päivittyvä liikevaihdon muutos vuoden takaiseen oli elokuussa koko erikoiskaupan alalla +1,5 %. Vuoden alusta liikevaihtoa mittaava kumulatiivinen vuosimuutos jäi kuitenkin vielä miinukselle päätyen -2,0 %: in. Algoritmien avulla tulevaa kehitystä ennakoivan ETUbotin ennustama kehitys koko loppuvuodelle on nyt -2,57 %, jossa on selkeää parannusta aikaisempiin ennusteisiin.
Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen näkee luvuissa varovaista toiveikkuutta.
“On hyvä huomioida, että erikoiskaupan toimialojen välillä on suuria eroja myynnin kehityksessä. Elokuun lukujen valossa esimerkiksi optinen toimiala jatkaa edelleen positiivista kehitystä, kun taas urheilukauppa odottaa edelleen patoutuneen kysynnän purkautumista vielä miinusluvuilla”, Pöllänen toteaa.
Syyskuun alusta voimaan astuneella arvonlisäveromuutoksella saattoi olla vaikutus kuluttajien käytökseen, mikä osaltaan selittää myynnin kasvun elokuussa.
“Positiivinen kuukausikehitys on pitkästä aikaa toiveita herättävä, joskin on hyvä huomioida, että osa elokuun myynninkasvusta voi olla suoraa seurausta syyskuun arvonlisäveron korotusta ennakoivasta ostokäyttäytymisestä”, Pöllänen huomauttaa.
Talouskatsaus esittää keskeisimmät tunnusluvut erikoiskaupasta. Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.
Kuluttajien luottamus paranemassa?
Kuluttajien luottamuksella mitataan kuluttajien arvioita ja odotuksia sekä omasta että Suomen taloudesta ja aikomuksista tehdä hankintoja, säästää ja ottaa lainaa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on pysynyt melko tasaisen negatiivisena jo puolisen vuotta. Marraskuun luku on -7,4.
Kuluttajien luottamus omaan talouteen verrattuna vuoden takaiseen osoittaa kuitenkin trendinomaista paranemista.
Erikoiskaupan liiton tilastoista vastaavan johtaja Jukka Ropposen mukaan pitkän negatiivisen jakson jälkeen ollaan jo lähellä nollatasoa.
”Syksyn 2022 jälkeen erikoiskaupan liikevaihdon kehitystrendi on ollut alavireinen. Odotukset ensi vuodelle ovat kuitenkin nousussa ja talouden kehityksen pohjatason katsotaan monella mittarilla olevan käsillä.”
Liikevaihdon kehitys ja ennuste Q1/2020-Q4/2024.Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.
Vähittäiskaupan ja tilauskannan luottamusindikaattorit: Suomen ja Ruotsin näkymissä suuria eroja, mutta molemmilla suunta ylöspäin
Euroopan komission ylläpitämä vähittäiskaupan luottamusindikaattori kertoo, kuinka myynnin kehitystä kuvaava indikaattori kehittyy Suomessa ja verrokkimaissa. Indikaattori heijastaa yritysten odotuksia myyntiaktiviteettien muutoksista ja kehittymisestä kolmen edellisen kuukauden aikana. Ruotsin pisteluku on nyt +21,1n eli positiivinen kehitys on uudelleen alkanut. Suomen marraskuun luku on tasolla -26,2. Kuukausittaiset vaihtelut ovat näissä luvuissa suuria.
Myynnin kehitys Q1/2020-Q3/2024. Lähde: Euroopan komissio.
Euroopan komission tilauskannan luottamusindikaattori kuvaa erikoiskaupan toimialan yritysten odotuksia siitä, millaiset tilauskannan odotukset seuraavalle kolmelle kuukaudelle ovat.
Ropponen uskoo tilauskannan luottamusindikaattorin tukevan samaa kuvaa talouden positiivisesta käänteestä.
”Marraskuussa luku on Suomen osalta kehittynyt hyvin, nyt +12,4. Edellistä positiivista lukua (+5,5) joutuu etsimään aina huhtikuusta 2022 asti. Tämäkin tunnusluku kertonee siitä, että talouden käänne olisi tulossa. Seuratuista kilpailijamaista edellä on vain Ruotsi, jota ollaan ottamassa pian kiinni.”