Erikoiskaupan talouskatsaus: Liikevaihdon lasku syveni kesäkuussa, mutta odotukset positiivisesta käänteestä ensi vuodelle kasvavat
1.10.2024
Koko erikoiskaupan liikevaihdon muutos oli kesäkuussa -3,6 %. Liikevaihdon kehitys on ollut alavireistä jo tovin, joskin odotukset ensi vuodelle ovat nousussa ja talouden odotetaan kääntyvän lievään kasvuun.
Kuukausittain päivittyvä etu.fi-verkkosivujen erikoiskaupan talouskatsaus on jälleen päivittynyt. Talouskatsaus kertoo muutaman avainluvun avulla alan ajankohtaisen tilanteen. Liikevaihdon muutos vuoden takaiseen on kesäkuussa koko erikoiskaupan alalla -3,6 % ja kumulatiivinen vuosimuutos -3,4 %. Miinuskehitys on kääntynyt osittain suuremmaksi, kun odotukset olivat, että miinus pienenisi. Algoritmien avulla tulevaa kehitystä ennakoivan ETUbotin ennustama kehitys koko loppuvuodelle on nyt -3,24 %. Sekä kuukausikehityksen, että kumulatiivisen vuosikehityksen luvut ovat tasaantuneet ja sen perusteella on odotettavissa nykyisen kehityksen jatkuvan.
Talouskatsaus esittää keskeisimmät tunnusluvut erikoiskaupasta. Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on edelleen negatiivinen. Kuluttajien luottamuksella mitataan kuluttajien arvioita ja odotuksia sekä omasta että Suomen taloudesta ja aikomuksista tehdä hankintoja, säästää ja ottaa lainaa. Kuluttajien luottamus on parantunut huhtikuusta eteenpäin, mutta uusin syyskuun saldoluku -8,05 käänsi luottamuksen jälleen laskuun. Pitkän aikavälin taso on ollut lähellä nollaa, joskin edellisen kerran nollatasolla on oltu helmikuussa 2022 ja heilunta on suurta.
Syksyn 2022 jälkeen erikoiskaupan liikevaihdon kehitystrendi on ollut alavireinen. Positiivista kehitystä ei ole vielä saatu aikaan, vaikka odotukset ensi vuodelle ovatkin nousussa ja talouden odotetaan kääntyvän lievään kasvuun.
Liikevaihdon kehitys ja ennuste Q1/2020-Q3/2024.Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.
Hintojen kehitys on pysynyt melko lähellä nollatasoa. Uusin inflaatiotieto elokuulta on +1,2 %. Arvonlisäveron nousu ei vielä näy hintojen kehityksessä, mutta jatkossa silläkin on oma merkityksensä.
Hintojen kehitys Q1/2020-Q1/2024.Lähde: Tilastokeskus.
Toimialojen välillä edelleen suuria eroja
Kesäkuun lukujen valossa heikoin seuratuista toimialoista on edelleen rauta- ja sisustuskauppa. Liikevaihdon muutos on -9,8 % edellisestä vuodesta. Miinus on hieman pienentynyt ja ETUbot ennustaa laskun jatkuvan maltillisena.
Kodintekniikka on kesäkuun tietojen mukaan kehittynyt positiivisesti. Miinuskehitys on kääntynyt +3,4 %:n kehitykseen. Alan kova kampanjointi on alkanut purra.
Erikoiskaupan toimialoista plussan puolella on myös optinen toimiala +1,8 % tasolla. Kehitys on kuitenkin laskenut alkuvuodesta.
Euroopan komission ylläpitämä vähittäiskaupan luottamusindikaattori kertoo, kuinka eri suuntiin myynnin kehitystä kuvaava indikaattori kehittyy Suomen kilpailijamaissa. Ruotsin pisteluku on +17,4 eli vahvan positiivinen ja Suomen elokuun luku on äärimmäisen alhainen -66,3, eli vertailukauden alhaisin.
”Kuluttajien ostovoima ja ostohalukkuus eivät ole kehittyneet suotuisasti. Veromuutokset osin ylös ja alas eivät luo luottamusta omaan talouteen. Lähes jatkuvasti saadaan kuulla uutisia uusista muutosneuvotteluista niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Vuoden vaihteessa on tulossa lisää arvonlisäverojen nostoja, kun muun muassa kirjat ja lääkkeet siirtyvät 10 %:n kannasta 14 %:n tasoon. Se vähentää kulutusta edelleen ja osuu osin välttämättömyyshankintoihin, kuten lääkkeisiin. Varman toimitusjohtaja Risto Murron luotsaama työryhmä etsii pääministerin pyynnöstä uusia keinoja Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi - niitä todella tarvitaan”, tiivistää Erikoiskaupan liiton edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen.