Uutinen

Helsingin ydinkeskustan tulevaisuus pormestariehdokkaiden puntarissa – Tarjolla pitää olla sellaista, mitä ei löydy metro- ja junaradan varrella

Helsingin ydinkeskustan tulevaisuus pormestariehdokkaiden puntarissa – Tarjolla pitää olla sellaista, mitä ei löydy metro- ja junaradan varrella

Pormestaripaneeliin osallistuivat Daniel Sazonov (Kok.), Atte Harjanne (Vihr.), Eveliina Heinäluoma (SDP), Paavo Arhinmäki (Vas.) ja Wille Rydman (PS).
Teksti Taija Lintumäki
Share

27.3.2025

Share

Helsingin viiden suurimman puolueen pormestariehdokkaat kohtasivat Erikoiskaupan liiton ja Helsinki City Markkinoinnin järjestämässä pormestaripaneelissa. Lavalla kuultiin tiukkaakin keskustelua siitä, miten kaupungin ydinkeskustaa tulisi kehittää ja mikä on kaupan rooli elävässä kaupunkikeskustassa.


Paneelikeskusteluun osallistuivat Daniel Sazonov (Kok.), Eveliina Heinäluoma (SDP), Wille Rydman (PS), Atte Harjanne (Vihr.) ja Paavo Arhinmäki (Vas.). Keskustelun keskiössä olivat muun muassa ydinkeskustan elinvoimaisuuden vahvistaminen sekä kivijalkatoimijoiden merkitys kaupungin vetovoiman ja viihtyvyyden kannalta. Pormestaripaneeli järjestettiin 26.3. Sofia Helsingissä ja sen juonsi Elina Yrjölä.

Erikoiskaupan liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Markus Kalmi korostaa aiheen ajankohtaisuutta ja sen merkitystä kuntavaaleissa:

“Hiljentyneet kaupunkikeskustat ja tyhjät liikekiinteistöt ovat puhututtaneet paljon viime vuosina, eikä vain Helsingissä vaan koko maassa. Eri puolella Suomea mietitään nyt kuumeisesti, miten saataisiin keskusta-alueiden elinvoimaa parannettua”, Kalmi muistuttaa.

Pormestariehdokkaat tarjosivat omia ratkaisujaan keskustan elinvoiman vahvistamiseksi

Myös Sazonov totesi paneelissa keskustaan panostamisen olevan ajankohtaista.

”Tässä hetkessä ydinkeskusta vaatii erityishuomiota”, Sazonov kommentoi ja jatkoi:

”Me ollaan sellaisessa kohdassa, missä meillä on mahdollisuus kääntää uusi sivu ja isompi vaihe tässä ydinkeskustan kehittämisessä. Palikat on jo olemassa, pitää vain kääriä hihat ja saada ne tulevalla valtuustokaudella toteutumaan.”

Samaa mieltä oli Heinäluoma.

”Ollaan pidetty tätä Helsingin keskustan pärjäämistä vähän itsestäänselvyytenä. Ja tehty sellaisia osaratkaisuja ja päätöksiä, jotka on sitten vaikuttanut siihen, että itseasiassa tänä päivänä nähdäänkin, ettei ole itsestäänselvyys, että ihmiset tänne tulee.”

Lavalla pohdittiin ratkaisuja elinvoiman vahvistamiseksi.

”On aivan keskeistä, että keskustan saavutettavuus säilyy hyvällä tasolla. Ja sitä on viime vuosina poliittisilla päätöksillä heikennetty”, totesi Rydman.

Arhinmäki nosti esiin uniikin tarjonnan syynä vierailla keskustassa. ”Tarjolla pitää olla sellaista, mitä ei löydy metro- ja junaradan varrella.”

Harjanne muistutti, että kaikilla pitää olla taloudelliset edellytykset tulla keskustaan, eli myös maksuttomia paikkoja ja tapahtumia tarvitaan.

Tarvitaan lisää elämyksellisyyttä ja kasvua turismiin

Elämyksellisyys ja turismin lisäämisen tarve nousivat esiin useissa puheenvuoroissa. Sazonov painotti toimijoiden yhteistyötä ja yrittäjien kuuntelemista. Arhinmäki puolestaan peräänkuulutti vetovoimaa lisäävää yhteistyöllä toteutettavaa toimintaa ympärivuotisesti.

Elämyksellisyys ei kuitenkaan yksinään kasvata turismia.

”Pitäisi panostaa huomattavasti pääkaupungin markkinointiin ja mainontaan. Kilpaillaan muiden Pohjoismaiden kanssa”, huomautti Heinäluoma.

Asiantuntijanäkökulmia ja kaupan alan tunnelmia

Tilaisuudessa kuultiin myös Helsingin kaupungin tuoreesta selvityksestä ja suunnitelmista ydinkeskustan kehittämisen suhteen. Aihetta avasivat Helsingin kaupungin johtavat asiantuntijat Timo Hämäläinen ja Ilppo Soininvaara, jotka valottivat kaupungin tulevaisuuden strategioita ja ratkaisuja.

”Iso osa meidän infrasta on tulossa peruskorjausikään. Keskustaan on tulossa tulevina vuosina paljon korjaustöitä. Me pystytään kyllä näitä yhteensovittamaan, pystytään turvaamaan vaivatonta liikkumista, mutta kyllä siitä haittaa tulee olemaan. Tarvitaan yhteispeliä toimijoiden kanssa ja hyvää poliittista tahtotilaa, että päästään tästä vaikeasta nivelkohdasta eteenpäin kohti sitä toimivampaa, kestävää kaupunkia”, Hämäläinen pohti.

Kaupan alan tilanteesta ja näkymistä puolestaan kertoi Suomalaisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Minna Kokka, joka toimii myös Erikoiskaupan liiton hallituksen varapuheenjohtajana.

”Kaupalliset toimijat todella tarvitsevat tekoja, kuten eri kohderyhmät tavoittavaa markkinointia, saavutettavuutta, miellyttäviä kaupallisia ympäristöjä ja kulttuuria. Kauppoja ja palveluita tulee kyllä sinne missä on asiakkaitakin. Nyt on aika vähentää puoluepolitiikkaa ja tehdä yhteistyötä – pelastaa Helsinki”, Kokka painotti

Erikoiskaupan liiton ja HCM:n pormestaripaneeli järjestettiin yhteistyössä Helsingin Uutisten kanssa. Tilaisuus lähetettiin suorana Helsingin Uutisten verkkolehdessä. Tallenne on katsottavissa täällä.