Uutinen

Hyvä uutinen erikoiskaupalle – EU lykkää metsäkatoasetuksen voimaantuloa vuodella

Hyvä uutinen erikoiskaupalle – EU lykkää metsäkatoasetuksen voimaantuloa vuodella

Euroopan komissio esittää metsäkatoasetuksen voimaantulon lykkäämistä.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

3.10.2024

Share

Erikoiskauppaankin vaikuttavan EU:n metsäkatoasetuksen voimaantuloa esitetään lykättäväksi vuodella. Komissio julkaisi myös ohjeistusta asetuksen täytäntöönpanosta.


Euroopan komissio on 1.10 .2024 esittänyt, että metsäkatoasetuksen voimaantuloa lykätään vuodella. Alun perin asetuksen olisi pitänyt tulla voimaan vuodenvaihteessa. Komission uuden esityksen mukaan asetusta sovelletaan suuriin yrityksiin 30.12.2025 ja mikro- ja pienyrityksiin 30.6.2026. Esityksen pitää vielä tulla hyväksytyksi sekä Euroopan parlamentissa että neuvostossa.

Erikoiskaupan liiton edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen pitää komission esittämää muutosta asetuksen voimaanastumisesta erittäin hyvänä.

”Kaupan alan ja myös erikoiskaupan yritysten kannalta iso ongelma on ollut muun muassa tarkemman ohjeistuksen puute. Alun perin asetuksen piti astua voimaan jo vuodenvaihteessa, vaikka yrityksille ei ollut annettu kattavaa ohjeistusta siitä, miten asetusta tulee soveltaa”, Ropponen toteaa.

EU:n metsäkatoasetuksen tavoitteena on, että EU:n sisämarkkinoilla olevat tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa tai metsien tilan heikentymistä maailmanlaajuisesti. Asetus edellyttää yrityksiltä yksityiskohtaista raportointia tuotteiden ja käytettyjen raaka-aineiden alkuperästä. Näitä tietoja on hankalaa saada erityisesti EU:n ulkopuolisilta tavarantoimittajilta. Asetuksen velvoitteet koskevat useita erikoiskaupan toimialoja, kuten esimerkiksi rautakauppaa ja kirjakauppaa.

Asetuksen voimaantuloon esitetyn muutoksen lisäksi komissio julkaisi lisäohjeistuksia sen täytäntöönpanosta.

Lisätietoja aiheesta Euroopan komission verkkosivustolla sekä maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla.