Uutinen

Kaupunkikeskustojen elinvoima keskiöön - keskustakehittäjät kokoontuivat Tapiolaan

Kaupunkikeskustojen elinvoima keskiöön - keskustakehittäjät kokoontuivat Tapiolaan

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoi puheessaan Espoon kaupunkikeskustan historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.
Teksti Erikoiskaupan liitto ETU
Share

31.8.2024

Share

Elävät kaupunkikeskustat ry:n vuosittainen City-konferenssi järjestettiin tänä vuonna Espoossa. Kyseessä on yksi Suomen merkittävimmistä keskustakehittämisen tapahtuma, joka kokoaa yhteen kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin ja elinvoimaisen keskustakehityksen asiantuntijoita. Konferenssi järjestettiin tänä vuonna jo 26. kertaa.


Avauspuheenvuorossaan Elävät kaupunkikeskustat ry:n puheenjohtaja Pekka Vähäkangas korosti elinvoimaisten kaupunkikeskustojen merkitystä kestävän kehityksen ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kannalta.

”Elinvoima on ollut kehittämisen lähtökohta”, totesi myös Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esitellessään Tapiolan kehitystä teemalla "Tapiolani eilen – tänään – huomenna".

Syntyperäisenä tapiolalaisena Mäkelä muistaa Tapiolan rakentuneen lapsiperheiden tarpeisiin ja olleen täynnä iloa, naurua ja itkuakin. Tämän päivän Tapiola tähtää elinvoiman palauttamiseen arkkitehtuuria ja perinteitä kunnioittaen. Tulevaisuuden Tapiolan kannalta merkittäviksi Mäkelä näkee panostukset kansainvälisyyteen ja tutkimukseen.

”Suomen kannalta on tärkeää kaupunkiympäristöt, joissa kansainvälistenkin yritysten on hyvä toimia. Panostukset tiedeyhteisöihin kuten Aalto-yliopistoon, VTT:hen, Keilaniemeen ja Otaniemen kampukseen ja ympäröivään Tapiolaan kasvattaa korkoa korolle”, Mäkelä kertoi.

Kansainvälistä näkökulmaa konferenssiin toivat muun muassa Urban Institutin perustajajäsen Jonas Büchel, joka kertoi Saksan ja Latvian kaupunkielämästä projektiensa kautta, sekä Svenska Stadskärnorin toimitusjohtaja Björn Bergman, joka esitteli Ruotsin kokemuksia keskustakehittämisestä. Schauman Nordgrenin Architectsin perustajajäsen Jonas Nordgren puolestaan esitteli erilaisia kaupunkiajattelun malleja Tanskasta ja Suomesta.

Kattavassa ohjelmassa kuultiin lisäksi muun muassa tutkijatohtori Jyrki Tarpion avaus tulevaisuuden asumisen trendeistä, ja maisema-arkkitehti Riia Ruokosen esitys Tapiolan vihreyden merkityksestä. Kaupallista näkökulmaa toi esille Kauppakeskus Ainoan kaupallinen johtaja Marja-Liisa Finska. Elinvoima-asiantuntija Martti Wilhelms päätti päivän esitykset pohtimalla, olisiko Tapiolasta ideaalikeskustaksi.

Keskustat tarvitsevat erikoiskauppaa

Keskustojen elinvoima on kiinnostava aihe myös kaupan alan näkökulmasta. Kivijalkakaupat menestyvät keskustoissa, joissa on ihmisiä ja elämää. Kaupan merkitys on huomioitu suomalaisissa kaupungeissa, kertoo Erikoiskaupan liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Markus Kalmi.

“Usean kaupungin edustajat ovat olleet yhteydessä meihin. Kaikilla on sama huoli. Miten saadaan kivijalkakaupat säilymään keskustoissa ja miten niitä saataisiin lisää elävöittämään kaupunkiympäristöä”, Kalmi toteaa.

Erikoiskaupan liitto onkin vahvasti mukana etsimässä ratkaisuja kaupunkikeskustojen elinvoiman vahvistamiseksi.

“Keskusta-alueet ovat oivallisia liikepaikkoja erikoiskaupan yrityksille, mikäli siellä on vain asiakkaita. Paras keino kaupungeille lähteä ratkaisemaan näivettyvän keskustan haasteita on ryhtyä avoimeen vuoropuheluun ja aktiiviseen yhteistyöhön alueen yritysten, yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa”, Kalmi kiteyttää.

Elävät Kaupunkikeskustat ry on keskustakehittäjien valtakunnallinen yhteistyöjärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on edistää kaupunkikeskustojen kehittymistä ja synnyttää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen toimii EKK ry:n hallituksen varapuheenjohtajana.