Uutinen

Miltä näyttää erikoiskauppa tilastojen valossa?

Miltä näyttää erikoiskauppa tilastojen valossa?

Teksti Erikoiskaupan liitto ETU ry
Share

19.6.2024

Share

Erikoiskauppa kärsii yhä laskevasta liikevaihdosta, positiivista nousua erikoiskaupan sisällä on vaate- ja optisessa kaupassa. Tuleva arvonlisäveron nousu lisää erikoiskaupan haasteita.


Kuukausittain päivittyvä etu.fi-verkkosivujen erikoiskaupan talouskatsaus kertoo muutaman avainluvun avulla alan ajankohtaisen tilanteen. Liikevaihdon muutos vuoden takaiseen on maaliskuussa koko erikoiskaupan alalla -2,3 %. Algoritmien avulla tulevaa kehitystä ennakoivan ETUbotin ennustama kehitys koko loppuvuodelle on -2,36 %. Miinuskehitys on siis hitaasti pienenemässä, joskin nollatasoon on edelleen matkaa. Mitä pidemmälle vuosi etenee, sitä tarkemmaksi loppuvuoden ennuste kehittyy.

Talouskatsaus esittää keskeisimmät tunnusluvut erikoiskaupasta. Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on edelleen negatiivinen, joskin se on parantunut hiukan huhtikuusta toukokuuhun. Uusin saldoluku on -10,26, sen ollessa huhtikuussa –12,6. Pitkän aikavälin taso on lähellä nollaa.  Kuluttajien luottamuksella mitataan kuluttajien arvioita ja odotuksia sekä omasta että Suomen taloudesta ja aikomuksista tehdä hankintoja, säästää ja ottaa lainaa.

Sivuilta voi nähdä myös tunnuslukujen tilastointia taaksepäin. Esimerkiksi vuodesta 2016 alkoi selkeä erikoiskaupan liikevaihdon nousu, jota häiritsi hetkellisesti koronavuosien kova piikki alaspäin. Siitä toivuttiin nopeasti ja koko erikoiskaupan liikevaihto jatkoi kasvuaan. Huippu saavutettiin syksyllä 2022. Sen jälkeen liikevaihdon kehitystrendi on ollut alavireinen. Vuonna 2023 alkoi muun muassa rakentamisen voimakas hiljentyminen. Uudet aloitukset käytännössä pysähtyivät ja korjausrakentaminen hiipui. Kotitaloudet eivät myöskään remontoineet entiseen malliin ja tämä heijastui myös esimerkiksi kodintekniikka-alaan.

Liikevaihdon kehitys ja ennuste Q1/2020-Q3/2024. Lähde: Tilastokeskus ja ETUbotti.

Hintojen kehitys on pysynyt melko lähellä nollatasoa. Sitä onkin edeltänyt pidempi hintojennousun aika korkeamman inflaation vauhdittamana. Nyt inflaatio on saatu kuriin ja olemme jo alle 2 %:n tasolla.

Hintojen kehitys Q1/2020-Q1/2024. Lähde: Tilastokeskus.

Toimialojen välillä suuria eroja

Maaliskuun lukujen valossa heikoin seuratuista toimialoista on ollut rautakauppa. Liikevaihto on laskenut 13,7 % edellisestä vuodesta. ETUbot ennustaa laskun edelleen jatkuvan, mutta hieman maltillisemmin.

Kodintekniikka vaikuttaa nyt löytäneen liikevaihdon kehityksen nollatason. Voimakas markkinointi ja tuotteiden tuleminen uusimisikään on piristänyt tilannetta. Uushankinnat tehdään kuitenkin nyt halvemmista kategorioista omassa tuoteryhmässään.

Osa erikoiskaupan toimialoista on jo ponnistanut liikevaihdossa plussan puolelle: vaatekaupassa näkyy hienoista kehitystä maaliskuun päätyessä +4,3 %. Optinen toimiala päätyi +3,8 % kasvuun.

Erikoiskaupan maksama palkkasumma laskee tasaisesti. Käänne alaspäin alkoi vuoden 2022 lopussa.

Erikoiskaupan kääntymistä kasvu-uralle jarruttaa kova kilpailu niin kotimaassa, kuin varsinkin kolmansista maista tuleva verkkokauppa. Monille toimialoille myös tuleva yleisen arvonlisäverokannan nousu tasolle 25,5 % aiheuttaa haasteita niin teknisten järjestelmien muutostarpeiden, kuin hinnoittelumuutosten suhteen.