Uutinen

Muodin päästöt pudonneet arvion mukaan neljänneksellä Suomessa

Muodin päästöt pudonneet arvion mukaan neljänneksellä Suomessa

Pukeutumisen ympäristövaikutuksista noin puolet syntyy ostopäätöksen jälkeen.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry, Kuva: Aleksi Poutanen
Share

12.3.2024

Share

Pukeutumisen kokonaispäästöt ovat laskeneet arviolta neljänneksellä viimeisen kymmenen vuoden aikana, arvioi Muoti- ja urheilukauppa MUK ry. Vaatteiden ja kenkien kulutuksen ympäristöjalanjälki on noin kaksi prosenttia kokonaiskulutuksen ympäristövaikutuksista.


Suomessa toimivia muodin ja urheilun erikoiskauppoja edustava Muoti- ja urheilukauppa ry arvioi tiedotteessaan, että pukeutumisen kokonaispäästöt ovat karkeasti arvioituna laskeneet neljännekselle viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhdistyksen mukaan uusien vaatteiden hankkimisesta aiheutuu noin 1,5 prosenttia suomalaisten kotitalouksien ympäristövaikutuksista.

Päästöjen vähentymisen taustalla on Suomen siirtyminen päästöttömämpään energiantuotantoon. Kymmenen vuotta sitten 25 prosenttia Suomen sähköntuotannosta tehtiin fossiilisilla polttoaineilla, kun luku viime vuonna oli enää 6 prosenttia. Arviolta noin puolet pukeutumisen ympäristövaikutuksista syntyi kotona vaatteiden pesemisestä, kuivattamisesta ja silittämisestä. Sähköntuotannon päästöjen tippuessa myös kotitalouksien vaatehuollosta aiheutunut ympäristöhaitta pienenee.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää muistuttaa yhdistyksen tiedotteessa, että pukeutuminen ja vaatteet ovat tärkeä osa ihmisten arkea ja kulttuuria. Kankaanpään mukaan pukeutumisen ympäristöhaitoista pitää puhua faktaperusteisesti.

”Pukeutumisen todelliset ympäristöhaitat on hyvä tuntea ja myös todellinen suhde muuhun kuluttamiseen. Ankeuttamisen sijaan uusia yrittäjiä ja nuoria tulisi pikemminkin kannustaa alalle, sillä uusia yrityksiä meillä ei todellakaan ole Suomessa liikaa”, Kankaanpää toteaa.

Euroopan Ympäristövirasto julkaisi vuonna 2023 tuloksia kulutuksen ympäristövaikutuksista Euroopassa. Viraston mukaan vaatteiden ja kenkien kulutuksen ympäristöjalanjälki on noin kaksi prosenttia kokonaiskulutuksen ympäristövaikutuksista ja yksittäisenä kulutuseränä kaikkein pienin verrattuna muihin kulutuskohteisiin, joita vertailussa arvioitiin.

Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan vaatteiden käytön myötä syntyvät suurimmat luontohaitat syntyvät fossiilisten polttoaineiden käytöstä kuidun ja materiaalin valmistuksessa. Yli puolet maailman tekstiilituotteista valmistetaan Kiinassa, jossa fossiilisia polttoaineita käytetään edelleen paljon sähköntuotannossa. Vaatteiden ja kenkien maailmanlaajuinen kulutus kasvaa samoin nopeasti Aasiassa ja Afrikassa, kun se vähenee Suomessa ja muissa länsimaissa.