Rautakaupassa ensimmäisellä kvartaalilla kasvua – sisustaminen ja puutavara vetureina


24.4.2025
Rautakaupan myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 8,0. Huippuvuosien lukemiin on kuitenkin vielä matkaa. Rakentamisen kaupan elpymistä hidastaa erityisesti kuluttajien luottamuksen puute. Piristystä toisi kotitalousvähennyksen korotus.
Rauta- ja sisustuskaupan yhdistys RASI ry tiedotti rautakaupan osoittavan elpymisen merkkejä vaikeiden vuosien jälkeen. RASI ry:n tilaston mukaan vuoden 2025 ensimmäisen kvartaalin myynti kasvoi 8,0 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.
”Lasku rakentamisen ja remontoinnin toimialalla on ollut muutaman viime vuoden aikana kuitenkin niin hurjaa, että tarvitsee mennä historiassa yli kymmenen vuoden taakse ennen kuin samantasoisia lukuja löytyy”, kertoo tiedotteessa RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.
Puutavara ja sisustaminen kasvun kärjessä
Erityisen vahvaa kasvua nähtiin puutavaran ja sisustamisen tuotealueilla. Puutavaran myynnin kehitys oli vuoden ensimmäisellä kvartaalilla yli 15 prosenttia.
”Puutavaran kasvua osasimmekin odottaa uuden rakennuslain astuttua voimaan vuoden alussa. Tämä on kannustanut ihmisiä taas pienten piharakennusten ja saunojen tekemiseen ja tuonut tervetullutta vipinää kauppoihin. Kasvua on osaltaan tukenut myös lumien varhainen lähtö Etelä-Suomesta”, Liuksiala kertoo tiedotteessa.
Rakentamisen toipumisen esteenä kuluttajaluottamus – toiveena maalaussäitä ja korotus kotitalousvähennykseen
Katseet suuntautuvat nyt kevät- ja kesäsesonkiin, joissa sääolosuhteet voivat vaikuttaa merkittävästi kauppaan.
”Viime kesän pitkään jatkuneet helteet eivät suosineet maalausta ja moni on siirtänyt urakkaa tulevalle kesälle”, Liuksiala toteaa tiedotteessa.
RASI ry:n mukaan rakentamisen kaupan elpymistä hidastaa erityisesti kuluttajien luottamuksen puute. Korkotason laskusta huolimatta asuntojen vaihto ja uusrakentaminen ovat edelleen alavireisiä.
Yksi nopea keino rakentamisen ja remontoinnin piristämiseen voisi olla kotitalousvähennyksen korottaminen.
”Rakentaminen on Suomessa poikkeuksellisen tärkeä osa kansantaloutta. Sen osuus BKT:sta on suurempi kuin monissa muissa Euroopan maissa. Alan tilanne heijastuu laajasti työllisyyteen ja talouskasvuun”, Liuksiala summaa tiedotteessa.
Esimerkkiä voitaisiin hakea Ruotsista, jossa hallitus reagoi nopeasti vastaavaan tilanteeseen nostamalla kotitalousvähennyksen hyvitysosuutta merkittävästi – nyt lähes kolminkertaiseksi verrattuna Suomeen.