Reilua kauppaa vai villi länsi?


15.4.2025
Kansainväliseen verkkokauppaan tarvitaan reilut pelisäännöt. Erikoiskaupan liiton ja STJM:n yhteistilaisuudessa keskusteltiin verkkokaupan tulevaisuudesta.
Erikoiskaupan liitto ETU ry ja Suomen Tekstiili & Muoti järjestivät yhteisen keskustelutilaisuuden kansainvälisen verkkokaupan ongelmista. Tilaisuudessa kuultiin Euroopan parlamentin jäsentä Maria Guzeninaa, joka kertoi tuoreet terveiset Brysselin neuvottelupöydistä. Guzeninan lisäksi tilaisuudessa puheenvuorot pitivät Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen, Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila ja Euronics Suomen toimitusjohtaja Vesa Björklund.
Tilaisuuden avasi STJM:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Permikangas ja juontajana toiminut Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen. Permikangas korosti avauspuheenvuorossaan, että markkinoiden reilujen pelisääntöjen kannalta moniin epäkohtiin voitaisiin puuttua jo nykyisen lainsäädännön nojalla, jos viranomaiset vain hoitaisivat valvontatehtäväänsä. Tilanteen korjaamiseen voidaan siis ryhtyä välittömästi, ilman että tarvitsee odottaa uutta lainsäädäntöä – kuten esimerkiksi tullirajan poistoa alle 150 euron ostoksilta, joita saapuu EU:n sisämarkkinoille muun muassa kiinalaisista verkkokaupoista.
”Tuemmekin Kaupan liiton ehdotusta siitä, että hallitus huhtikuisessa puoliväliriihessään kohdentaisi viisi miljoonaa euroa monialaiseen viranomaisyhteistyöhön, jolla valvottaisiin markkinoille tulevien tuotteiden tuoteturvallisuutta sekä tuotteita markkinoivien yhtiöiden toimia markkinoinnissa ja mainonnassa”, totesi Permikangas.
Kaupan ala haluaa tasapuoliset pelisäännöt verkkokauppaan
Tiina Vyyryläinen nosti puheenvuorossaan esille hintavetoisuuden kasvun kaupassa. Viime vuosien talouskehitys on näkynyt monella tapaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Yksi vaikutus talouden epävarmuudella on se, että suomalaisten kuluttajien hintatietoisuus on kasvanut. Tämä on Vyyryläisen mukaan lisännyt kiinnostusta halvoilla hinnoilla markkinoiviin kiinalaisiin verkkokauppoihin.
Kaupan liiton tilastotietojen mukaan suomalaisten vierailut kiinalaisissa verkkokaupoissa kolminkertaistuivat viime vuoden aikana. Samalla Temu nousi suosituimmaksi ulkomaiseksi markkinapaikaksi. Vyyryläisen mukaan pakettivyöry viime vuoden aikana oli valtaisa.
”Tullin tilastojen mukaan Suomeen tuli EU:n ulkopuolelta yli 28 miljoonaa pakettia. Kasvua edelliseen vuoteen oli huimat 678 prosenttia”, Vyyryläinen kertasi.
Kaupan liitto suoritti viime vuoden aikana koeostoja kiinalaisista verkkokaupoista.
”Koeostot kiinalaisista verkkokaupoista kertovat karua kieltä. Yksikään tuote ei täyttänyt EU:n laatuvaatimuksia”, Vyyryläinen totesi.
Kaupan alan edustajat peräänkuuluttavat EU-tason toimia verkkokaupan ongelmien ratkaisemiseksi. Moninaiset toimenpide-ehdotukset sisältävät muun muassa EU:n ulkopuolisten markkinapaikkojen valvonnan lisäämistä ja vastuun asettamista myytävistä tuotteista. Lisäksi Kaupan liitto peräänkuuluttaa yhdenmukaista kuluttajansuojaa ja 150 euron tullivapausrajan kiireellistä poistoa.
Kiinakauppa iskee Suomessa toimiviin yrityksiin
Jukka Kurttila avasi omassa puheenvuorossaan, miltä kiinalaisten verkkokauppojen vyörytys näyttäytyy yritysten näkökulmasta. Kurttila painotti puheenvuorossaan, että asiaan pitää tarttua nykyistä pontevammin ja vihaisemmin.
Kurttila on ollut alullepanijana Krääsätalous kuriin -hankkeessa, jossa pyritään kansalaisaloitteen avulla saamaan eduskunta ryhtymään toimiin krääsätulvan hillitsemiseksi. Kansalaisaloite on tavoittamassa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenemässä eduskunnan käsittelyyn.
Vesa Björklund muistutti omassa puheenvuorossaan tilanteen vakavuudesta.
”Tämän puheenvuoron valmistelu oli vaikeaa. Kun kokosin tietoja esitykseen tulin koko ajan vihaisemmaksi ja vihaisemmaksi”, Björklund kertoi alustuksensa alussa.
Björklundin mukaan EU-alueelle tulee joka päivä 12 miljoonaa tuotetta. Pelkästään tuoteturvallisuuden osalta tilanne on hälyttävä. Esimerkiksi Kiinasta tuoduista leluista suurin osa rikkoi EU:n turvallisuus- ja laatuvaatimuksia.
Björklund painotti puheenvuorossaan, etteivät Suomessa toimivat kaupan yritykset pelkää reilua kilpailua.
”Lisäkilpailu on tervetullutta mutta säännöt pitää olla samat kaikille”, Björklund totesi.
Euroopan unioni pyrkii hillitsemään tavaravyöryä Kiinasta
Viime keväänä Euroopan parlamenttiin valittu Maria Guzenina on tarttunut verkkokaupan tilanteeseen suurella vakavuudella. Guzeninan mukaan verkkokaupassa ei ole kyse vain kaupan alasta, vaan kyse on koko hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta, eurooppalaisten työllisyydestä ja turvallisuudesta sekä ympäristön kestävyydestä.
”Kyse on hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareiden pelastamisesta. Ilman yrityksiä ei ole hyvinvointia, ilman hyvinvointia ei ole mitään”, Guzenina painottaa.
Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo.
”Yksinkertaisia ratkaisuja ei ole. Emme voi laittaa Euroopan ympärille muuria. Kiinan valtio on tehnyt hyviä diilejä Euroopan kanssa – jopa eurooppalaisten terveyden ja Euroopan elinvoimaisuuden kustannuksella.”
Guzenina muistutti, että kuluttajilla on suuri vastuu valinnoistaan. Hänen mukaansa kuluttajat ovat jo alkaneet herätä ja huomanneet, että halvalla hankittujen tuotteiden laatu on huono.
Euroopan parlamentissa on valmistumassa kesän aikana raportti verkkokaupan tilanteesta, ja parlamentin suositukset siirtyvät sen jälkeen Euroopan komission pöydälle jatkovalmistelua varten.
Uutinen on julkaistu myös STJM:n verkkosivulla 15.4.2025.