Uutinen

Silmäoptikot Palmu: raumalaista näkemisen asiantuntijuutta ja paikallista yhteistyötä

Silmäoptikot Palmu: raumalaista näkemisen asiantuntijuutta ja paikallista yhteistyötä

Teksti Erikoiskaupan liitto ETU ry
Share

16.7.2024

Share

Silmäoptikot Palmu on ollut osa raumalaista katukuvaa vuodesta 1981 lähtien. Vuonna 2023 Elina Paturi otti ohjat käsiinsä jatkaen Pekka Palmun perustamaa liikettä. Optikkoliike on yhdistelmä perinteitä, jatkuvaa kehittymistä ja vahvaa sitoutumista asiakkaiden näöstä huolehtimiseen ja paikallisen elinvoimaisuuden edistämiseen.


Raumalaisen Silmäoptikot Palmun tarina alkoi vuonna 1981. Vuodesta 2023 alkaen optometristi Elina Paturi on jatkanut Pekka Palmun perustaman yrityksen toimintaa yrittäjän roolissa. Omistajanmuutos ei kuitenkaan tarkoittanut Pekan poistumista näyttämöltä; hän jatkaa edelleen osaomistajana ja optometristina.

”Minä olen saanut nauttia hyvistä opeista tässä nyt jo puolitoista vuotta. Pekka jatkaa edelleen, mutta selvää on, että jossakin kohtaa hän on vähemmän mukana”, sanoo Paturi.

”Minulla puolestaan on ihana tilanne nyt, kun Elina jatkaa toimintaa ja tuo oman näkemyksensä mukaan tekemiseen. Muuttamaan joitakin asioita ja korostamaan toisia”, sanoo Palmu selkeästi tyytyväisenä nykyiseen tilanteeseen.

Elina Paturi ja Pekka Palmu Kuninkaankadulla eli "aurinkoisella puolella katua".

Perinteinen optikkoliike aurinkoisella puolella katua

Optikkoliike on sijainnut Vanhan Rauman Kuninkaankadulla muutamassa eri osoitteessa, ja Palmun sanoja lainaten: ”aina samalla aurinkoisella puolella katua”. Nykyinen liiketila Spärrin talossa edustaa sekä kaupungin historiaa että modernia optikkoliiketoimintaa. Optikkoliike tarjoaa kattavan valikoiman näkemiseen liittyviä palveluita, alan tuoreinta tietoa ja tuotteita, kuten silmälaseja, piilolinssejä, aurinko- ja urheilulaseja.

”Tämä on perinteinen optikkoliike. Olemme johdonmukaisesti rakentaneet liiketoimintaa niin, että palvelut ja tuotteet keskustelevat keskenään ja pystymme huolehtimaan kaikesta ihmisten näkemiseen liittyvästä. Meiltä saa kaiken sen, mitä optikkoliikkeestä kuuluu saada, tutkitaan, korjataan ja hiotaan myös linssejä. Meidän tavoitteemme on tehdä Suomen parasta optometriaa”, kertoo Palmu.

Asiantuntemusta ja räätälöityjä ratkaisuja

Silmäoptikot Palmun perusajatus on tarjota laadukkaita silmälaseja ja asiantuntevaa näkemisen palvelua, johon kuuluu muun muassa räätälöidyt ratkaisut asiakkaiden tarpeisiin. Heidän tunnuslauseensa "Näöstäsi huolehtii" kuvastaa kokonaisvaltaista sitoutumista huippuluokan palveluun.

”Tyypillisesti asiakkaat tulevat luoksemme näkemiseen liittyvän ongelman vuoksi tai he etsivät uusia kehyksiä.

Kehysten valinnassa kuuntelemme asiakkaan toiveet, mutta tuomme myös rohkeasti esiin uusia ja erilaisia vaihtoehtoja. Pyrimme varmistamaan, että kehykset sekä istuvat hyvin että näyttävät hyvältä. Sanomme myös suoraan, jos jokin kehys ei asiakkaalle sovi. Meillä on täällä tarvittaessa hyvä tuomaristo antamassa mielipiteensä, jotta asiakas saa parhaan lopputuloksen”, kertoo Paturi ja jatkaa:

”Meille on tärkeää vastata asiakkaiden moninaisiin haasteisiin. Viime aikoina olemme pystyneet auttamaan esimerkiksi migreenistä kärsivää asiakasta niin sanottujen mukavuuslinssien avulla, oikeanlaisten linssien myötä asiakkaamme työkyvyttömyyspäivät ovat vähentyneet merkittävästi.”

Silmäoptikot Palmun henkilökunta valmiina antamaan asiantuntevaa näkemisen palvelua: Tuulia Nurmi, Salla Puumalainen, Pekka Palmu ja Elina Paturi.

Näköongelmien yleistyminen ja muutos asiakaskäyttäytymisessä

Silmäoptikot Palmulla on huomattu muutoksia asiakaskäyttäytymisessä ja näköongelmien yleistymisessä. Yhä useammat lapset ja aikuiset viettävät liikaa aikaa ruutujen ääressä, mikä rasittaa näköjärjestelmää.

”Aiemmin lapset kärsivät päänsärystä ja muista näköön liittyvistä ongelmista joskus ja juhannuksena, ruutuajan lisääntymisen myötä näitä tapauksia esiintyy nykyään viikoittain. Näköongelmien tutkimiseen ja hoitoon tarvitaan entistä enemmän meidän optometristien asiantuntemusta”, kertoo Palmu.

”Entistä enemmän myös etsitään ratkaisua näkemisen ongelmiin, joita aiemmin hankitut lasit eivät ole ratkaisseet. Asiakkaista on tullut myös merkkitietoisempia”, sanoo Paturi.

Paikallisuus ja yhteisöllisyys osa identiteettiä

Silmäoptikot Palmu haluaa tarjota asiakkailleen enemmän kuin vain tuotteen – he haluavat tarjota asiantuntijuutensa lisäksi kokemuksen ja yhteisön. Optikkoliike tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten kulttuuritoimijoiden ja yritysten kanssa sekä järjestää erilaisia tapahtumia liiketilassaan ja sen pihamaalla.

”Me Elinan kanssa uskomme vahvasti erikoiskaupan merkitykseen ja henkilökohtaiseen palveluun. Yksi osa toimintaamme on ollut se, että teemme yhteistyötä eri raumalaisten yritysten kanssa. Kaupunkikeskustojen elävöittäminen on tärkeää paitsi paikalliselle taloudelle myös yhteisöllisyyden ylläpitämiselle. Hyviä esimerkkejä ovat Rauma Festivo -kamarimusiikkifestivaalien etkot, jotka järjestetään jo 11. kertaa meidän pihallamme sekä keväällä 18. kertaa järjestetty Sparkling Night -muotinäytös.

Yhdessä toimimalla me raumalaiset erikoiskaupat haluamme kertoa, että tulkaa Raumalle ja totta kai raumalaisille, että pysykää Raumalla. Ei erikoiskauppa pärjää sillä, että vain odotetaan, vaan meidän pitää tehdä jotakin omanlaistamme. Kukin omalla toimialallaan ja näin me kerrotaan, että me ollaan tarpeellisia”, sanoo Palmu.

Raumalaisten vinkit erikoiskaupan yrittäjille ja asiakkaille

Palmu ja Paturi kehottavat erikoiskaupan yrittäjiä olemaan rohkeasti erilaisia ja seisomaan oman visionsa takana. Asiakkaita he neuvovat olemaan rehellisiä palautteen antamisessa ja hakemaan apua asiantuntijoilta, jos heidän ostamansa näkemisen tuotteet eivät toimi odotetulla tavalla.

”Mistä tahansa silmälasisi hankitkaan ja ne eivät toimi, niin mene takaisin sinne samaan paikkaan ja kerro, että ne eivät toimi. Kaikessa on takuu, silmälaseissakin, eli rohkeasti kertomaan ja jollei siellä sitten osata auttaa, niin kysy toinen mielipide tai tule meille Raumalle”, neuvoo Palmu pilke silmäkulmassaan.


 

Artikkelin taustalla on sosiaalisessa mediassa kesäkuun alussa julkaisemamme ilmoitus, jossa pyysimme ilmiantamaan erikoisen hyviä erikoiskauppoja. Tahdoimme löytää yrityksiä, jotka tuottavat elämyksiä asiakkailleen ja elävöittävät paikallista yhteisöä. Saimme lähes 100 ilmiantoa, joista valitsimme neljä erikoiskauppaa kesäjuttusarjaamme. Silmäoptikot Palmun ilmianto kuului näin:

”Ensimmäinen silmälasiliike, jossa myyjä eli optikko Palmu todella valitsi laseja ammattitaidolla ja sanoi rehellisen mielipiteensä. Ja ne lasit, niitä on kehuttu valtavasti ja ihan oudotkin ihmiset, kadulla, kaupoissa ym. tullut sanomaan kehut. On ollut ihan uskomatonta.”