Sumuiset tulevaisuudennäkymät haastavat yrityksiä – Risto E.J. Penttilä hahmotteli neljä mahdollista skenaariota Erikoiskaupan päivässä
15.10.2024
Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä veikkaa, että Kamala Harris voittaa USA:n presidentinvaalit. Hän kuitenkin korostaa, että äärimmäisen tiukassa tilanteessa vaaka voi kallistua kumman puolelle tahansa. Yritysten onkin syytä varautua kumpaankin vaihtoehtoon, ja käydä läpi niistä seuraavat skenaariot.
Monissa yrityksissä pohditaan tällä hetkellä, mitä uskaltaa tehdä, kun tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta melkeinpä jokaisessa ilmansuunnassa. Uskaltaako investoida, palkata työvoimaa ja innovoida uutta, kun näkymät ovat sakean sumun peitossa?
Yksi tapa varautua tulevaan on skenaariotyö. Siinä hahmotellaan erilaisia vaihtoehtoisia kehityspolkuja, tunnistetaan niihin johtavat avaintapahtumat ja laaditaan toimintasuunnitelma kunkin skenaarion varalta. Vaikka skenaariot eivät sellaisinaan toteutuisikaan, ajattelutyö auttaa katsomaan maailmaa laajemmin, ymmärtämään ympärillä tapahtuvia ilmiöitä ja valmistautumaan muutokseen sekä henkisesti että konkreettisesti.
Konsulttiyhtiö Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä hahmotteli erilaisia tulevaisuuden kehityspolkuja Erikoiskaupan liiton Murroksen Momentum -seminaarissa 9.10. erityisesti Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaalien näkökulmasta. Penttilän mukaan maailmaa voi hahmottaa tällä hetkellä neljän eri skenaarion kautta. Siinä nelikentän vaaka-akselilla ovat markkinatalous vs. sääntely ja pystyakselilla globaali yhteistyö vs. protektionismi ja pirstoutuminen.
Risto E.J. Penttilä esitteli tulevaisuuden skenaarioita Erikoiskaupan päivässä 9.10.2024.
”Orderly decoupling” eli sääntöperäisessä maailmassa asiat jatkuvat aika lailla ennallaan: kansainvälinen yhteistyö jatkuu, samoin kauppa Kiinan kanssa, mutta EU:n sääntely lisääntyy.
”Tech boom” -skenaariossa talous kasvaa kovaa vauhtia ja veturina toimivat tekoäly ja kvanttimekaniikka. Sääntelyä on vähän ja Kalifornian teknologiamiljonäärit hallitsevat maailmaa entistä vahvemmin.
Polykriisi- eli samanaikaisten kriisien maailmassa Eurooppa on sotataloudessa, kaikesta on pulaa ja Naton viidettä artiklaa on testattu käytännössä.
Neljännessä skenaariossa, jota Penttilä kutsuu ”Sleepwalking”-skenaarioksi, ollaan tilanteessa, jossa mitään ei uskalleta tehdä. Keskuspankit palaavat setelirahoitukseen ja rahapolitiikka on löysää.
Mikä näistä tulevaisuuspoluista toteutuu vai toteutuuko mikään, riippuu muun muassa siitä, valitaanko USA:n presidentiksi Kamala Harris vai Donald Trump ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Penttilä kehottaakin tutkimaan ja havainnoimaan tarkasti niin sanottuja tipping pointeja eli keikahdus- tai leimahduspisteitä – usein pieniltä näyttäviä tapahtumia, jotka voivat potentiaalisesti kasvaa maailmanhistoriaa muuttaviksi mullistuksiksi.
Kumpi sitten voittaa vaalit, Harris vai Trump? Tilanne on äärimmäisen tiukka ja voi keikahtaa kummin päin vaan, mutta Penttilän mukaan momentum on tällä hetkellä Harrisin puolella.
”Se on pienestä kiinni, mutta Trumpilla ei ole tätä momentumia. Hän joutuu pelaamaan enemmän taktisesti. Isoin kysymys kuuluu, kantaako Harrisin momentum loppuun asti.”