Työnantajan joululahja – paljonko se saa maksaa ja pitääkö siitä pulittaa vero?
2.12.2022
Kun käärimme tai avaamme lahjapaketteja, meidän ei tarvitse miettiä veroasioita – paitsi jos lahjan antajana on työnantaja.
Joulun lähestyessä moni työnantaja miettii, millä tavoin muistaisi koko vuoden ahkeroineita työntekijöitään. Antaisiko lahjaksi viinipullon vai ehkä torkkupeiton? Vai ilahtuisivatko työntekijät sittenkin enemmän riihikuivasta rahasta tai lahjakortista? Työntekijät saattavat puolestaan jo kovasti arvailla mitä se henkilöstöosasto on tänä vuonna keksinyt. Kinkkuko saadaan vai kalkkuna?
Lahjojen antaminen on mukavaa, samoin lahjojen saaminen. Vielä mukavampaa se on silloin, kun jouluyllätyksen mukana ei seuraa yllätysveroa.
Laki ja lahjat
Työnantajan antamiin lahjoihin otetaan kantaa tuloverolaissa olevassa säännöksessä. Sen mukaan veronalaiseksi tuloksi ei katsota koko henkilökunnan työnantajalta saamaa tavanomaista ja kohtuullista merkkipäivälahjaa tai vähäistä muuta lahjaa, joka on saatu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena. Joululahjat kuuluvat joukkoon vähäinen muu lahja.
Lahjaa ei myöskään voi ottaa vastaan rahana tai rahaan verrattavana, eikä helposti rahaksi muunnettavana. Muussa tapauksessa saajan on maksettava lahjastaan veroa.
Lahjat kaikille työntekijöille
Jotta lahja olisi verovapaa, on se annettava kaikille työntekijöille. Työpaikalla on usein työntekijöitä erityyppisissä työsuhteissa. On vakituisia työntekijöitä, määräaikaisia, osa-aikaisia, kokoaikaisia. Jos joku näistä ryhmistä jää lahjan ulkopuolelle, etua ei ole tarjottu koko henkilökunnalle.
Joissain tilanteissa työnantaja voi kuitenkin antaa lahjan vain osalle henkilökunnasta. On hyväksyttävää, että lahjatta jäävät vaikkapa hyvin lyhytaikaisissa työsuhteissa olevat ruuhka-apulaiset tai vielä koeajalla olevat. Myös pitkillä poissaoloilla olevat työntekijät voidaan rajata joululahjan saavien piiristä pois. Tällaisia poissaoloja ovat esimerkiksi perhevapaat tai vuorottelu- tai opintovapaa.
Mikä on vähäinen lahja?
Verottaja on määritellyt vähäiselle euromääräisen arvon: 100 euroa. Jos työnantaja haluaa muistaa työntekijöitään vähäisillä lahjoilla useita kertoja vuodessa, on hyvä muistaa, että niiden yhteenlaskettu arvo voi olla korkeintaan 100 euroa.
Raha tai lahjakortti on bonus
Rahalahjasta, oli joulu tai mikä tahansa ajankohta – tulee maksaa vero samalla tavoin kuin normaaleista bonuksistakin. Lahjakortit ovat yleensä rahaan verrattavia lahjoja.
Jos annetaan lahjakortti, joka oikeuttaa saajan valitsemaan ostettavan tuotteen vapaasti, kyseessä on rahaan verrattava lahja, mutta jos lahjakorttia rajataan koskemaan tiettyjä tuotteita tietyssä myymälässä, se voi olla verovapaa. Myös tilanteissa, joissa työntekijä voi valita lahjan työnantajan määrittelemistä vaihtoehdoista, voidaan olla huoletta verojen suhteen.
Hyväntekeväisyys – hyvä vaihtoehto
Kaikille sopivan lahjan keksiminen ei ole helppoa, ja silloin hyväntekeväisyys voi olla hyvä vaihtoehto. Suomessa on valtava määrä yhdistyksiä ja erilaisia toimijoita, jotka ovat tehneet lahjoittamisen helpoksi. Niiden kautta on mahdollista auttaa lähellä tai kaukana. Monet niistä tarjoavat myös hyviä keinoja, joilla lahjoituksesta voi helposti kertoa työntekijöille tai asiakkaille. Lahjoitus hyväntekeväisyyteen voi myös olla konkreettinen tapa tuoda esiin yrityksen arvot.
Ehkä jonain vuonna voisikin kysyä henkilöstöltä, mitä he toivovat. Lahjoitus yhdessä työntekijöiden kanssa valitulle taholle voi tuoda erityisen hyvän joulumielen.
Tämän jutun on kirjoittanut Katriina Huhtala, Legal Advisor, Azets Insight Oy. Se julkaistiin etu.fi-sivustolla joulukuussa 2018, ja tätä joulua varten se on päivitetty.