Uutinen

Työpaikoille paluu on lisännyt paperituotteiden kysyntää – paperin saatavuus surkeaa ja hinnat pilvissä

Työpaikoille paluu on lisännyt paperituotteiden kysyntää – paperin saatavuus surkeaa ja hinnat pilvissä

Työpaikoilla käytettävien paperituotteiden hinnat nousevat nyt kovaa vauhtia.
Teksti Teksti Sami Sykkö, kuva Aleksi Poutanen
Share

20.5.2022

Share

Kun suomalaiset ovat koronarajoitusten päätyttyä palanneet toimistoihin, työpaikkatarvikkeiden myynti on kasvanut. Saatavuusongelmat ovat kuitenkin nostaneet paperituotteiden kustannuksia eikä tilattuja eriä välttämättä voida toimittaa.


Kun suomalaiset ovat palanneet työpaikoille, samalla on kasvanut myös paperituotteiden kysyntä. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä myynti on kasvanut 12,8 prosenttia.

”Kaikki mitä paperista tehdään, siitä on nyt kysyntää. Lehtiöistä lähtien aina painettuun paperitavaraan. Euroopasta on ajettu alas kapasiteettia, ja globaali paperimarkkina on sellainen, että kaikkialla on nyt pulaa paperista”, kertoo Työpaikkatarvikekauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.

Kiina tai sota eivät vaikuta tilanteeseen, mutta paperiteollisuuden kapasiteetin alasajo kylläkin. UPM:n lakko sotki markkinan koko Euroopassa.

”Suomessa paperialan lakko heikensi dramaattisesti paperin saatavuutta, ja energian hinnan ja varsinkin Euroopassa kaasun hinnan nousu ovat nostaneet tuotteiden hinnat todella korkeiksi”, Kankaanpää sanoo.

”Tilanteeseen ennustetaan parannusta vasta ensi vuonna.”

Kankaanpään mukaan tilanne on huolestuttava kaikille, myös asiakkaille. Kuluttaja joutuu nyt maksamaan paperista paljon enemmän kuin aikaisemmin. Paperin markkinahinta on noussut 80 prosenttia puolessatoista vuodessa. Myös pakkausten ja kartongin hinta on noussut yli 40 prosenttia vuoden aikana.

”Varsinkin julkisissa hankinnoissa hintojen nousua ei olla pystytty siirtämään jo sovittuihin toimituksiin. Tämä on johtanut osin siihen, että jo tilattuja eriä ei voida toimittaa tai ne joudutaan perumaan kokonaan kannattamattomina”, Kankaanpää sanoo.

Julkisten hankintojen arvo on Suomessa 43 miljardia. Sopimukset ja niissä sovitut hinnat sitovat molempia osapuolia. Nyt paperituotteita myyvät yritykset ovat ilmoittaneet, etteivät ne voi toimittaa tuotteita, kun tavaraa ei ole saatavilla. Yritykset eivät voi myydä tappiolla, eikä laki ota huomioon tällaista poikkeustilannetta.

Kankaanpää pitää loppuvuoden tilannetta hyvin vaikeasti ennustettavana. 

”Suomalaisilla työpaikoilla joudutaan nyt sopeutumaan uudenlaiseen tilanteeseen, jossa työpaikkatarvikkeiden hinnat ovat entistä korkeampia ja toimitukset kestävät entistä pidempään.”